To orzeźwiające smoothie z arbuza to idealny napój na tropikalne upały! Jest lekkie, naturalnie słodkie i błyskawicznie gaszące pragnienie. Przepis, który za moment przeczytacie jest prosty i tani w przygotowaniu.
Nasz autorski przepis na smoothie z arbuza nie jest jeszcze hitem sieci, a naszym zdaniem powinien. Zwłaszcza, że w ostatnich tygodniach nasz kraj nawiedzają iście tropikalne upały. A kto w takich okolicznościach nie lubi schrupać plasterka arbuza. Albo trzech? Albo pięciu?
W wersji smoothie – naszym zdaniem – owoc ten jeszcze bardziej orzeźwia. Na dodatek – przy obecnych cenach – całość możecie zrealizować w budżecie 30-40 złotych. Co naszym zdaniem, gdy mamy do czynienia z czymś tak pysznym, nie jest wygórowaną ceną. Zatem do roboty! Poniżej wskażemy, czego będziemy potrzebować i co robić, krok po kroku.
Składniki:
- 2 szklanki świeżego arbuza (bez pestek)
- 1/2 szklanki soku z limonki lub cytryny (można dostosować do smaku)
- 1/2 szklanki kostek lodu
- Kilka listków mięty (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, jeśli chcesz, by smoothie było słodsze)
Przygotowanie:
- Pokrój arbuza na kawałki, usuń pestki.
- Wrzuć arbuza do blendera.
- Dodaj sok z limonki lub cytryny, kostki lodu oraz, jeśli lubisz, kilka listków mięty.
- Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Spróbuj i ewentualnie dosłodź miodem lub syropem klonowym, jeśli uznasz to za konieczne.
- Przelej do szklanki i udekoruj listkiem mięty.
Dla jeszcze bardziej orzeźwiającego efektu, wcześniej schłódź arbuza w lodówce! Zapewniamy: jeśli lubisz arbuza, będziesz przygotowywać to cudo regularnie. Dla lepszego efektu, smoothie po przyrządzeniu należy odstawić do zamrażarki na około 40-45 minut.
Tak, aby nie zamarzło, a było jeszcze bardziej chłodne i orzeźwiające, jak również lekko zmrożone (gęste). Nie dziękujcie, na zdrowie!